subscribe: Posts | Comments

Punct de Informare pentru cetățenii terți

0 comments

În luna februarie a anului 2014 reprezentanții Centrul de Informare și Consiliere pentru Străini din Brașov (din cadrul Asociației Române pentru Promovarea Calității și Practicilor de Succes Brașov) au deschis un Punct de Informare pentru cetățenii terți din Brașov.

Punctul de Informare, situat pe strada Nicolae Titulescu nr. 28, corpul C – parter, Brașov,  a fost realizat la sediul Serviciului pentru Imigrări din Brașov la propunerea comisarului șef Gabriel Rășinar care a pus la dispoziție spațiul pentru realizarea acestuia. Bugetul pentru realizarea acestui Punct de Informare a fost de aproximativ 1500 de lei și a fost realizat din fondurile proprii ale asociației.

Se poate spune că această inițiativă își are paternitatea în întâlnirile organizate de IIT, OIM și alte organizații (în cursul anului 2013) cu scopul de a încuraja parteneriatele și colaborările dintre societatea civilă cu activități în intergarea străinilor și Serviciile pentru Imigrări ale statului român.

Punctul de Informare pentru străinii non-UE realizat la Brașov conține un mesaj de bun venit, o masă, câteva scaune unde străinii pot aștepta și completa actele cerute de Serviciul pentru Imigrări și un stand de prezentare care oferă străinilor materiale gratuite:

-          Broșuri, pliante, reviste, manuale, indicații către resurse online referitoare la integrarea lor în România și facilitatea procesului de adaptare la societatea românească;

-          Informații despre serviciile și activitățile Centrul de Informare și Consiliere pentru Străini din Brașov;

-          Cursuri de limba română;

-          Informații despre concursuri și evenimente curente și viitoare.

Toate materialele prezente pe standul de prezentare au fost donate de Organizația Internațională pentru Migrație – Misiunea în România, Institutul Intercultural din Timișoara, Asociația Serviciul Apel – București, Asociația pentru Dezvoltarea Organizației (ADO SAH ROM). Standul este permanent actualizat cu materiale și informații noi primite de la partenerii asociației noastre. De asemenea, străinii pot găsi expuse la stand informații în limbile engleză, franceză, chineză, turcă și arabă.

Scopurile Punctului de Informare au fost multiple: de a-i informa pe străinii non-UE cu privire la posibilitățile de integrare (prin diferite materiale expuse pe standul de prezentare); de a-i informa și direcționa către Centrul de Informare și Consiliere pentru Străini din Brașov; de a întâri colaborarea Centrului, dar și a străinilor cu Serviciul pentru Imigrări; de a crește vizibilitatea Centrului și a populației de străini la nivel local; de a crește interacțiunea dintre societatea românească și străini pentru o mai bună cunoaștere reciprocă și acceptare a diversității culturale; dar și de le da ”Bun venit” străinilor care doresc să se stabilească în Brașov cu sloganul ”România e acasă!” (www.romaniaeacasa.ro).

Punctul de Informare poate fi considerat o bună practică de colaborare și comunicare, un model de urmat pentru toate organizațiile neguvernamentale și instituțiile subordonate ale statului român cu responsabilități în gestionarea migrației. De asemenea, Punctul de Informare poate fi un mod de a ura ”Bun venit!” străinilor care doresc să se stabilească în Brașov/România.

Centrul de Informare și Consiliere pentru Străini din Brașov face parte dintr-o rețea de 15 centre naționale gestionate de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Biroul în România, în parteneriat cu Asociaţia Serviciul Apel prin proiectul „Coordonarea națională a acțiunii de integrare a resortisanților țărilor terte (RTT) în România”, finanțat prin Fondul European de Integrare a Resortisanților Țărilor Terțe.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>