subscribe: Posts | Comments

Brasovul Medieval

“Braşovul Medieval” a fost un proiect finanţat de Institutul Cultural Român prin Programul “Cantemir” şi implementat de ARPCPS cu ajutorul celor doi parteneri:Asociatia Danezo-Româna şi Fundaţia Mihai Eminescu Trust.

Scopul acestui proiect a fost promovarea patrimoniului cultural din Judeţul Braşov (cetăţi, castele şi biserici medievale fortificate) şi a potenţialului cultural al zonei în vederea creşterii vizibilităţii zonei ca şi destinaţie culturală autentică şi reprezentativă pentru creaţia culturală românească, atragerii operatorilor culturali/turistici şi a creşterii numărului de turişti proveniţi din Nordul Europei.

 Obiectivele specifice ale proiectului au fost:
  1. Promovarea patrimoniului cultural al Judeţului Braşov printr-o expoziţie de fotografie în centrul oraşului Copenhaga – Piaţa Nytorv şi Gammel Torv – în perioada 18-20 septembrie 2009.
  2. Promovarea patrimoniului cultural al judeţului Braşov prin două expoziţii de fotografie la Universitatea din Copenhaga şi Copenhagen Business School, în perioada 17-18 septembrie 2009.
  3. Promovarea diversităţii culinare din Judeţul Braşov prin organizarea unei degustări de produse tradiţionale în centrul oraşului Copenhaga – Nytorv şi Gammel Torv – în perioada 18-19 septembrie 2009.
Programul proiectului a cuprins:
  1. Recepţia oficială la Ambasada României din Danemarca.
  2. O expoziţie de fotografii de mari dimensiuni în piaţa Gammeltorv şi Nytorv (25-27 septembrie) – 50 de fotografii de mari dimensiuni (2m/1m) reprezentând cetăţi, castele şi biserici medievale fortificate din judeţul Braşov ce au fost expuse în această piaţă centrală din Copenhaga.
  3. O expoziţie de fotografii la University of Copenhagen şi Copenhagen Business School reprezentând cetăţi, castele şi biserici medievale fortificate din judeţul Braşov
  4. Serile culinare româneşti” organizate în piaţa Gammeltorv şi Nytorv.

Noi am ales promovarea monumentelor medievale din judeţul Braşov pentru că acestea fac parte din grupa A – monumente istorice de valoare naţională şi universală, precum şi din grupa B – monumentele istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural local. În acest sens, zona aleasă a fost autentică şi reprezentativă.

Astfel, au fost expuse 50 de fotografii de dimensiuni mari (1m/1m şi 1,5m/1m) reprezentând cetăţi, biserici şi castele medievale din întreg Judeţul Braşov în piaţa centrală Nytorv şi Gammel Torv din Copenhaga.

În trei zile de expoziţie (25-27 septembrie 2009), au fost împărţite aproximativ 5000 de broşuri şi 200 de albume de prezentare a patrimoniului cultural din Judeţul Braşov reprezentând cetăţi, biserici şi castele medievale, aprox. 1000 de agende pentru studenţi, 800 de calendare şi 1000 de broşuri pentru copii.

Pe lângă materialele de promovare tipărite, a fost promovat şi site-ul proiectului www.medieval-brasov.eu. Promovarea acestuia a fost benefică prin faptul că a doua ţară din care s-a accesat site-ul este Danemarca, prima fiind România. Numărul de vizitatori s-a încadrat în estimarea coordonatorilor de proiect, acesta fiind de 500 până la depunerea raportului final.

Au fost expuse aproximativ 30 de fotografii de dimensiuni mai mici (A2) reprezentând cetăţi, biserici şi castele medievale din tot Judeţul Braşov la Universitatea din Copenhaga, Departamentul de Sociologie şi Copenhagen Business School. Au fost împărţite aproximativ 2000 de broşuri de prezentare, aproximativ 1500 de agende pentru studenţi şi aproximativ 200 de calendare de perete.

În piaţa Gammel Torv şi Nytorv, concomitent cu prezenţa expoziţiei de mari dimensiuni şi cu campania de promovare a asistenţilor de proiect, au fost organizate două Seri culinare Româneşti în zilele de 25 şi 26 septembrie 2009.
În cadrul acestor două activităţi trecătorii au putut gusta din produsele oferite gratuit: muşchiuleţul, cârnăciorii, brânza de burduf în coajă de brad, caşul, telemeaua, vinul şi ţuica au avut un succes neaşteptat, printre vizitatorii expoziţiei atât danezi, cât şi străini. Datorită lipsei de finanţare prin ICR a acestui eveniment, serile culinare româneşti au fost dimensionate pentru aprox. 500 de participanţi, ţintă atinsă cu succes.

În urma evenimentelor de la Copenhaga din perioada 22-29 septembrie, trei dintre operatorii de turism din Danemarca ne-au promis că începând cu anul 2010 Braşovul va fi introdus în destinaţiile lor de vacanţă.

Mai mult, în urma Serilor Culinare Româneşti şi a recepţiei de la Ambasada română din Copenhaga, se poartă discuţii cu reprezentanţii Camerei de Comerţ din Copenhaga pentru introducerea pe piaţă a unor produse tradiţionale româneşti.

Promoting Romanian Cultural Heritage in Copenhagen Denmark. Project title: “Medieval Brasov – Romanian Cultural Heritage”


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>