subscribe: Posts | Comments

Brașov Multicultural Day 2013

0 comments

Una din definițiile larg acceptate ale procesului de integrare a imigranților este cea conform căreia integrarea imigranților este dinamică și bidirecțională, solicitând eforturi atât din partea imigranților, cât și din partea societății gazdă.

În acest context a fost conceput și evenimentul Brașov Multicultural Day, care a avut loc la sfârșitul lunii aprilie 2013, în Brașov. Acest eveniment în primă ediție a fost organizat de Centrul de Informare și Consiliere pentru Străini (Brașov) pentru și împreună cu străinii din judeţele Brașov și Covasna.

Propunerea centrului nostru de organizare a unui eveniment cultural artistic a fost mai mult decât apreciată de către străinii rezidenți în Brașov. La lansarea ideii evenimentului au venit propuneri de prezentări, muzică, dans, teatru, astfel că programul artistic multicultural, construit în sistem de voluntariat, a fost unul extrem de bogat.

În final, evenimentul a fost structurat pe două părți, și anume, program artistic și expoziții culturale. Brașov Multicultural Day a fost găzduit în sala festivă a partenerului nostru principal, Casa de Cultură a Studenților din Brașov. Programul a debutat cu momentul lui Furkan Arisoy din Turcia, care a făcut o prezentare despre țara lui natală și a încântat și animat publicul cu melodia Dudu, din repertoriul celebrului cântăreț, Tarkan – el însuși făcând parte dintr-o familie de imigranți de origine turcă din Germania.

Apoi, Ayman Al Nabulsi din Palestina a făcut o prezentare despre Palestina și despre controversatele teritorii palestiniene. Ayman a uimit publicul cu spontaneitatea lui, acoperind o problemă tehnică inițială prin recitarea unei poezii în limba arabă, scrisă chiar de el pentru soția lui care privea emoționată din public.

Al treilea moment a fost unul susținut de trupa studențească de satiră și umor Bacteria H. Cu sceneta Străin în România aceștia au înveselit publicul și au reușit să se facă populari în comunitatea de migranți din Brașov. Trupa a binedispus publicul prin redarea unor momente umoristice despre interacțiunea străinilor cu cetățenii români.

Mohamed Agamy Emam din Egipta dorit să arate publicului că Egiptul nu înseamnă numai faraoni și piramide, ci că Egiptul de astăzi este un amestec complex de spiritualitate și cultură, de modernitate și lux, de tehnologie și inovație. Egiptul înseamnă conviețuirea pașnică a multor confesiuni religioase– musulmani, creștini, evrei – precum și un amestec între vechi și nou, prin existența paralelă a unor situri foarte vechi precum Palatul Manasterly, Bazarul Wekalet, Palatul Baronului și a unor construcții noi și spectaculoase cum sunt aeroportul din Cairo, mall-uri luxoase și centrul financiar dominat de zgârie nori precum Cairo Tower.

Pentru a oferi străinilor și o parte din România tradițională, ansamblul studenţesc de folclor „Junii Braşovului”, păstrător şi continuator al tradiţiilor româneşti, a dansat dansuri populare ardelenești.

Christina Weigel din Germania a prezentat stereotipuri comice despre germani cum sunt faptul că limba germană deține cele mai lungi cuvinte, de exemplu ”Betäubungsmittelverschreibungsverordnung”, ceea ce înseamnă „regulă privind cererea unei rețete pentru un anestezic”; faptul că varza murată este nelipsită din mesele germanilor sau că germanii au un adevărat cult pentru fotbal, dar și pentru bere, ceea ce explică existența unui restaurant numit „Casa celor 100 de beri” care deține și vinde, fără exagerare, 100 de branduri de bere din toată lumea.

Un moment de excepție a fost susținut de Daniel Ahmet din Albania. Deși Daniel suferise o operație complicată la genunchi cu câteva zile înainte și a venit la eveniment în cârje, a reușit să susțină o prezentare despre Albania în limba română și a impresionat participanții la eveniment, făcând ca momentul lui în spectacolul să fie unul special și de neuitat. Daniel a succedat prezentarea cu o serie de cântece numite Serenada Korçare, cântece tradiționale din regiunea lui natală Korçë din Albania.

Studenții nigerieni ai Universității Transilvania din Brașov, Nafisa Magashi, Ojukwu Peter Emmanuel și Efionayi Eghosa Endurance au adus spectatorilor o parte din dansurile moderne nigeriene/africane. Ei au încântat spectatorii cu dansuri Hip Life, un amestec între hiphop și high life sau, cum aceștia au descris dansul, „hip hop cu elemente africane dansate cu atitudine”. Ultimul moment al evenimentului a constat în dansuri tradiționale țigănești. Un grup de 14 copii școlari au încântat publicul cu dansuri pline de ritm, culoare și voie bună.

O serie de 13 expoziții culturale au fost prezentate în cadrul evenimentului, în care cetățeni din China, Egipt, Nigeria, Republica Moldova, Emiratele Arabe Unite, Republica Dominicană, Japonia, Filipine, Coreea de Sud, Turcia, Germania, Spania, precum și România au prezentat aspecte culturale ale țării lor natale. Vizitatorii au parcurs astfel o călătorie în jurul lumii, s-au întâlnit cu o varietate de culturi, au probat diferite porturi naționale, au gustat mâncăruri etnice și s-au putut împrieteni cu persoane spectaculoase.

La eveniment au participat aproximativ 150 de persoane, atât cetățeni străini cât și români. Anul viitor Centrul va organiza a doua ediție a festivalului la care deja și-au anunțat participarea și alte țări pe lângă cele menționate, inclusiv noi parteneri locali și asociații de străini. De asemenea, întreaga galerie de fotografii din cadrul evenimentului poate fi găsită pe pagina centrului: Facebook.com/MigrantIntegrationCenterBrasov.

Scopul evenimentului a fost îmbunătățirea procesului de integrare a străinilor din Brașov și Covasna, crearea și promovarea unui mediu intercultural favorabil în comunităţile locale cu scopulde a elimina comportamente sau atitudini discriminatorii. De asemenea, evenimentul a reprezentat o oportunitate pentru îmbunătățirea cooperării cu instituțiile centrale și locale și alte instituții culturale din Brașov care au devenit parteneri în organizarea evenimentului: Casa de Cultură a Studenților din Brașov, Consiliul Județean Brașov, Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, Institutul Confucius din Brașov, Serviciul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brașov, precum și Asociația Interculturală Româno-Coreeană.

Centrul de Informare și Consiliere pentru Străini din Brașov este situate pe strada Aurel Vlaicu nr. 26 bis, et. 2, Braşov 500178 și oferă străinilor din județele Brașov, Covasna și Harghita servicii de informare, consiliere și asistență pentru îmbunătățirea procesului de integrare a străinilor în comunitatea locală și implicit în societatea românească, precum și cursuri de limba română conform metodologiei naționale privind organizarea de cursuri de limba română pentru adulții străini.

Centrul face parte dintr-o rețea de 15 centre naționale gestionate de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Biroul din România, în parteneriat cu Asociaţia Serviciul Apel prin proiectul „Coordonarea națională a acțiunii de integrare a resortisanților țărilor terțe (RTT) în România”, finanțat prin Fondul European de Integrare a resortisanților țărilor terțe, Programul anual 2011 în cadrul Programului General „Solidaritateași gestionarea fluxurilor migratorii“.

Detalii de contact:

Centrul de Informare și Consiliere pentru Străini Brașov

Str. Aurel Vlaicu nr. 26 bis,et. 2, Braşov 500178

Contact: Astrid Hamberger

Tel: 0766.282.090; Tel/ fax: 0268.336.190

Email: astrid2001ro@yahoo.com

Facebook: Facebook.com/MigrantIntegrationCenterBrasov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>